Formidling

De fleste havbønder vil kunne nikke genkendende til, at man føler sig som en seværdighed på kajen, når man står og ordner muslingestrømper eller tangliner. Forbipasserende er nysgerrige og undrende, for det er ikke noget man ser hver dag. Lysten til at imødekomme den interesse har ført til en lang række af formidlingsevents i maritime nyttehaver over hele landet.

I Havhøst skelner vi mellem formidling og undervisning. Formidling kalder vi det, når foreninger afholder arrangementer eller er til stede offentligt for at fortælle andre om deres nyttehave gennem alt fra uddeling af flyers til langbordsmiddage.

Hvorfor lave formidlingsaktiviteter?

Foreningerne rundt om i landet har efterhånden en hel del offentlige arrangementer under bæltet. Fællesnævneren for alle arrangementer er, at de er drevet af lysten til at skabe noget sammen og invitere folk indenfor i den verden, der er opstået omkring den maritime nyttehave. Derudover kan der være mange andre gode grunde til, at foreningen lægger tid og kræfter i et arrangement. Det kan være en måde at hverve nye medlemmer til foreningen på, måske børnefamilier eller studerende. Det kan også være en måde at få politisk og kommunal opmærksomhed på, hvis foreningen står overfor at skulle indhente tilladelser eller finansiering til en ny nyttehave eller lignende. Endelig kan det være en måde at skabe synergi mellem lokale aktører, eksempelvis en dykkerklub, sejlklub eller lystfiskerforening, en lokal restaurant eller sågar kommunen.

Hvilken type af aktiviteter?

Vi har efterhånden set alle tænkelige former for arrangementer afholdt af de maritime nyttehaver. Nogle har stande og boder ved kæmpestore festivaler og byfester med flere tusind mennesker, andre holder intime gourmetmiddage, hvor der serveres lækre maritime retter. Begge dele – og alt indimellem – har værdi. Til inspiration er her et lille udpluk af arrangementer, der har været afholdt hos maritime nyttehaver rundt om i landet.

Havbonde og muslingekok for en dag (afholdt af Vejle Fjordhave)

Ild & vand i Løgstør (afholdt af Løgstør Fjordhaver)

Maritime nyttehaver på Roskilde Fjord (afholdt af initiativgruppe fra Roskilde)

Kan Havhøst hjælpe?

Havhøst arbejder løbende for at skaffe finansiering til landsdækkende event-programmer, der kan bakke op om foreningernes ideer til udadvendte aktiviteter. Som foreningsmedlem af Havhøst bliver man naturligvis holdt orienteret om disse muligheder, men vi kan kun opfordre alle til at finde på kreative, sociale og inddragende måder at fortælle vidt og bredt om ens ideer og arbejde med de maritime nyttehaver. Vi deler meget gerne vores erfaringer med jer, hvis I har gode ideer eller spørgsmål. Bare hiv fat i Havhøsts naturvejleder og formidlingskrumtap Bodil Sofie Espersen.