ny-maritim-nyttehave-nordhavn-cover (1)

Ny maritim nyttehave er i vandet ved Nordhavn

Søspejderne i Nordhavn har netop etableret sig som maritim nyttehave, og havde i den forbindelse inviteret alle interesserede til et event hvor der skulle strømpes muslinger og etableres et lille lineanlæg lige ud for deres klubhus.

Spejderforeningen består af unge søspejdere i alderen fra 5-12 år. I deres lille klubhus mødes de sammen med forældre, og har aktiviteter ved og i vandet. De har et par joller, som spejderne lærer at sejle med, og interesserer sig samtidig for miljøet ved kyst og hav.

Derfor var det lige til højrebenet at dyrke muslinger og tang med henblik på at gøre noget godt for havet, og samtidig give spejderne et indblik i hvad man kan dyrke i havene og opleve det mylder af liv der skabes omkring afgrøderne. Spejderne regner ikke i første omgang med at de kan spise de muslinger, de dyrker, da vandkvaliteten i Nordhavn er tvivlsom. Men planen er med tiden at tage prøver af vand og muslinger for at efterprøve hvad der kan lade sig gøre.

Vi startede op tidligt på formiddagen, hvor et hold havde været ude på en stenmole for at samle muslinger. Muslingerne blev sorteret efter størrelse og fyldt i strømper af aktive og nysgerrige søspejdere.

Samtidig blev der gjort klar til at sætte lineanlægget ud – en hobbyopdrætsline på 10m fra Havhøst og nogle bøjer, reb og anker som lokale fiskere havde leveret til foreningen.


De første spæde forsøg med udlægning af anker blev gjort fra en meget lille gummibåd, men det var for tungt at håndtere det, så de måtte finde en anden vej. I stedet var der en lokal garnfisker, der tilbød at sejle ud med sin fiskerjolle, og herefter gik det hurtigt med at etablere anlægget.

Søspejderne var efterfølgende ude i gummibåden med en voksen, og alle muslingestrømperne som blev monteret på bærelinen.

Og vupti, – så var anlægget klar!

Det var en dejlig dag, og skønt at se den gåpåmod der var hos alle deltagere. I løbet af dagen deltog desuden flere lokale fra Nordhavn, som tilkendegav deres støtte til foreningen. En ny havhave er hermed skudt i gang, og det bliver spændende at følge udviklingen videre.