Fransk tartelet (Vol-au-vent) og velouté med fyld
En vol-au-vent er franskmandens udgave af en tartelet, og ligesom med danske tarteletter er det kun fantasien, der sætter grænsen for hvilket fyld, der kan kommes i. Her har du en opskrift, der både indeholder muslinger og tang og med garanti kan tilfredsstillige selv den mest frankofile madelsker.
Til 2 personer
Vol-au-vent
2 stk. store butterdejsplader
1 stk. æg til pensling
Velouté sauce
60 g smør
60 g mel
1 liter muslingefond
Fyld
300 g dampede pillede muslinger uden skal
100 g blancheret tang (fx lav klørtang)
200 g. pillede hestebønner eller alternativt ærter
1 bundt fintsnittet purløg eller persille
Salt/peber
Vol-au-vent (fransk tartelet)
1. Udstik 6 bunde ud af butterdejen med en udstikker, som har en diameter på 8 cm, og læg to bunde til side.
2. Stik derefter cirkler i de resterende 4 bunde med en udstikker på 6 cm, så der bliver et hul i midten.
3. Pensel de to bunde med sammenpisket æg langs kanten, og læg en af de udstukne cirkel ovenpå. Pensel nu æg ovenpå ringen, og tilsæt derefter ring nummer to, så der i alt bliver en bund og to ringe.
4. Gør det samme med den anden bund.
5. Blindbag de franske tarteletter i ovnen i 20 minutter på 200 grader, til butterdejen er sprød og gylden.
Velouté sauce
1. Varm muslingefonden op i en gryde, og reducer den til den smager intenst.
2. I en anden gryde startes en lys smørbolle ved at smelte smør og tilsætte mel. Pisk i gryden under mellemhøj varme i 5-7 minutter, indtil melet er ristet af.
3. Mens der piskes tilsættes fonden lidt af gangen til den varme smørbolle, så saucen har en relativt tyk konsistens. Er den for tyk, når al fonden er tilsat, kan du tynde den med lidt med vand.
4. Tilsæt nu de pillede muslinger, snittet tang, hestebønner og grønne urter.
5. Smag til med salt og peber.
Anretning
Tag din Vol-au-vent, og fyld den med den lækre lune sauce. Top eventuelt med lidt grønne urter.
Opskriften er udviklet af Rasmus Fisker.
Instagram: rasmushfisker
Se hvordan opskriften tilberedes: