Placering
Når du skal finde en placering til din maritime nyttehave, er der mange forskellige hensyn, der skal vejes op mod hinanden. Et vigtigt stykke forarbejde skal gøres, og hvis du er grundig, sparer du dig selv for mange hovedpiner senere hen.
De væsentligste områder, du skal forholde dig til, når du har sat dig for at dyrke bæredygtige afgrøder i havet, er at finde en lokation til din dyrkning og afklare hvilke regler, du skal tage højde for, så du kan få tilladelserne på plads.
Forskellige anlæg, forskellige regler og hensyn
Hvilket regelsæt, du skal forholde dig til, og hvilke ansøgningsskemaer, du skal bruge for at få de nødvendige tilladelser i hus, afhænger af, hvilken slags dyrkningsanlæg, du skal bruge. Det afhænger igen af, hvor mange I er, der skal høste fra den maritime nyttehave. Er det bare en enkelt person eller en enkelt familie, der skal drive haven? Eller er det en foreningshave med et større fællesskab bag? Der er stor forskel på hvilke anlægstyper og placeringer, man bør se nærmere på.
Hobbyopdræt
I en lille, privat maritim nyttehave er det først og fremmest vigtigt, at det er let at komme ud til haven. Det indebærer, at den ikke skal ligge for langt fra kysten. Helst inde på noget, der minder om 2-3 meter vand ved middelvandstand. Det afgørende er, at haven går fri af havbunden selv ved lavvande. Her kan det være en god idé at se nærmere på Havbondens Muslingesæt, som er skræddersyet til formålet. Hvis haven er højst 10 meter lang, så går den ind under betegnelsen “hobbyopdræt”, og så er regelsættet for at etablere haven minimalt.
Langlinedyrkning
En have med flere brugere kan enten være platformsbaseret eller baseret på langlinedyrkning. Langlinedyrkning er noget, der finder sted ude på åbent hav, så det stiller også krav om en form for fartøj, der kan bruges til at betjene anlægget – til gengæld kan det frembringe ret store mængder afgrøder.
Platformsdyrkning
Dyrkning på en platform kan ske på mange måder – det kan være på den type platforme, som flere haver i Limfjorden bruger, eller på den Bølgemark, som Havhøst har udviklet. Det kan i princippet også ske på en hjemmebygget platform. Uanset hvad, så er det ret vigtigt, hvis du vil dyrke på en platform, at du finder en kystnær placering, der har så lidt bølgepåvirkning som muligt. Måske den kan ligge i læ af en mole eller et kajanlæg. Så har du til gengæld også et dyrkningsanlæg, hvor tilgængeligheden er i top.
Tag fat i Havhøsts Bernt Sørensen for mere info om placering og tilladelser – det er et billede, der ændrer sig løbende.