oysters

Østers i køkkenet

Det lille undseelige bløddyr, der gemmer på så meget magi mellem sine to skaller. Få fødevarer deler vandene i samme grad som østers – og få fødevarer giver så meget tilbage i et køkken og rundt om et spisebord.

Play Video

Der findes to typer af østers i de danske farvande; stillehavsøsters og limfjordsøsters. De er forskellige både at se på og at spise. Stillehavsøstersen har en blød tekstur og en udpræget salt smag, mens limfjordsøstersen er mere kødfuld og har en mineralsk, næsten syrlig smag. Desuden tager østers smag af deres terroir, nøjagtigt som vi kender det fra vinens verden. En stillehavsøsters vil altså variere meget i smag alt efter om den er samlet i Vadehavet eller i Øresund, for ikke at tale om Stillehavet vs. dansk farvand.

Østers som fødevare trækker tråde langt tilbage i Danmarks historie. Til stenalderen, hvor den var en afgørende kilde til næring op til 1500-tallet, hvor Frederik II indførte dødsstraf for indsamling af østers uden kongens tilladelse. Siden da har det undseelige bløddyr beholdt sin status som eksklusiv fødevare for de få udvalgte. Og selvom der er noget helt særligt over at indtage rå østers ledsaget af dyr champagne i festligt lag, så har østers meget mere at byde på – også i hverdagskøkkenet.

En rå østers’ konsistens minder ikke om noget andet, og alene af den grund kan den være med til at skræmme folk væk. Vil man gerne omvende en østersskeptiker, kan man derfor vinde ved at tilberede den, og det er ingen synd! En tilberedt østers kan være en lige så stor smagsoplevelse som den rå. Når østers får varme koagulerer proteinerne, og østersen samler sig og bliver fast, lidt som når du koger et æg. Den naturlige sødme fremhæves, og østersen fremstår dermed mindre salt. Varmen kan tilføres på mange måder. Østers kan dampes, grilles, steges eller smides på bålet, og smagen kan understøttes af alt fra parmesan og agurk til mørk øl. Prøv dig frem eller lad dig inspirere af nogle af vores opskrifter.

Opskrifter med østers

Østers med agurkesalsa

Denne opskrift bevarer den fantastisk fine smag af hav ved...
Se opskrift about Østers med agurkesalsa

Kinesisk østersomelet

Her finder du opskriften på en lækker kinesisk inspireret østersomelet,...
Se opskrift about Kinesisk østersomelet

Friterede østers med tartarsauce

Hvis du gerne vil servere østers for nogen, som stadig...
Se opskrift about Friterede østers med tartarsauce

Østers flambadou

Denne østersservering har taget navn efter en gammel fransk tilberedningsteknik,...
Se opskrift about Østers flambadou

Angels on a horseback

En klassisk sydstatsret, der kan omvende inkarnerede østershadere og som...
Se opskrift about Angels on a horseback