Fødevaresikkerhed i muslinger og østers

Muslinger og østers (toskallede bløddyr) er filterspisere. Det betyder, at de filtrerer store mængder havvand i deres jagt på føde og dermed indtager alt, hvad det havvand rummer. Det kan potentielt udgøre en sundhedsrisiko, hvis man er uheldig eller skødesløs.

I denne artikel kan du blive klogere på potentielle risikofaktorer og hvordan man forholder sig fornuftigt til dem. I de tre faner herunder kan du læse mere om risikoen fra bakterier, giftige alger og tungmetaller – og hvis du vil vide mere, så har Fødevarestyrelsen også en samling gode råd til indsamling af muslinger og østers.

Opbevaring og tilberedning

Selv muslinger fra det reneste vand kan gøre dig syg, hvis du opbevarer dem forkert efter høst. Gør du det rigtigt, kan de til gengæld holde ganske længe. Opbevar dine muslinger på køl i et net eller i en kasse uden låg. Aldrig i vand og aldrig varmere end i køleskabet. De skal dufte friskt af hav, ikke af havn. Friske muslinger kan godt holde sig en uges tid.

Muslingerne skal være levende, når de tilberedes. Det tjekker du bedst ved at sikre dig, at de er lukkede eller lukker sig sammen, hvis du banker dem let mod køkkenbordet. Efter tilberedning skal de derimod være åbne – hvis ikke de er det, skal de kasseres. Vil du fryse dem, skal muslingerne først dampes, hvorefter de kan pilles ud af skallerne og fryses ned – herefter er de lige til at komme i en suppe .

Bemærk, at forurening med alger og tungmetaller ikke forsvinder ved opvarmning – det gør til gengæld bakterier.