De første streger er sat – Nordens regenerative havhøstere skriver manifest
I starten af oktober drog en delegation fra Havhøst mod nord, nærmere bestemt det marine laboratorium i Tjärnö. Med os i bilen havde vi repræsentanter fra Kerteminde Maritime Haver og Skovshoved Havhave.
Sammen med Göteborgs Universitet i Sverige, norske Marinreperatørerne og Aktion Osterbotten fra Finland var vi vært for det andet netværksmøde med overskriften Havhøst i Norden. 35 aktører fra de fire lande var samlet for at sætte form på og ild under den bevægelse der lige nu spirer langs de nordiske kyster.
Det er en voksende bevægelse bestående af frivillige havhave-initiativer, marine miljøorganisationer, start-ups, der drømmer om at dyrke regenerativt i havet, forskere, der vil blive klogere på effekterne, og embedsfolk, der vil sætte skub i det hele. Alt i alt en stærk og forskelligartet gruppe med meget på hjerte men også med stor sult på mere viden og erfaring.
Med andre ord, Norden er klar til regenerativ havdyrkning, og Havhøst har stillet sig i spidsen for at vise vejen. Den nye bevægelse skal ikke bare udbrede de foreningsdrevne maritime nyttehaver til vores nabolande, den skal også bane vejen for et nyt erhverv, der skaber lokale værdikæder, får bæredygtig havmad ud på middagsbordene og gør en positiv forskel for vores havmiljø.
I tre dage blev der netværket og vidensdelt, men vigtigst af alt har vi nu påbegyndt processen med at lave et manifest for regenerativ havdyrkning. Et værdisæt, som vi vil navigere efter i vores arbejde for hele tiden blive på den regenerative sti og hele tiden give mere end vi tager. Vores arbejde er fyldt med dilemmaer; hvor stor skala kan man dyrke i uden at skade havmiljøet? Er det OK at bruge dyrkningsgrej af plastik? Er det stadig lokalt, hvis man sælger svensk tang i Danmark? Og mange, mange flere.
Et manifest skal ikke være et regelsæt, men et fælles værdisæt, som alle aktører kan spejle sig i. En fælles retning mod en regenerativ praksis, der stadig er i sin spæde vorden.
Vi er ikke i mål endnu, men de tre dage på Tjärnö var et vigtigt skridt, og inden jul håber vi på at have et færdigt manifest underskrevet af de aktører, der lige nu udgør landskabet af regenerative, marine aktører i Norden. Dem glæder vi os til at præsentere jer for!