En havbondes beretning

Jakob købte i vinteren 2019/2020 et Havbondens Muslingesæt for at etablere en hav-nyttehave ved sit lille sommerhus ved Havhuse på Norddjurs. Her er Jakobs beretning fra hans første sæson som hobbyhavbonde,

5. marts 2020

Jeg fik banket et par bundgarnspæle i af den lokale fisker. Herefter monterede jeg liner og bændler som foreskrevet. Fin monteringsbeskrivelse, dog var tværsnoren for kort og måtte øges. Endvidere var jeg noget usikker på, hvor højt tværlinen skulle monteres. Jeg skulle tage højde for, at den ikke blev tørlagt (tænkte jeg) ved lavvande, og samtidig skulle jeg også kunne nå den. Jeg var også bekymret for efterårsstormene, hvis den blev monteret for højt. Resultatet blev måske lidt lavt, men til gengæld monterede jeg en lille line, som jeg kunne hale tværlinen op med i tilfælde af højvande. Men som sagt manglede der måske et par ord om denne problemstilling i beskrivelsen.

Sommerferien 2020

Jeg tilså med med stor iver min hav-nyttehave, men der var ikke rigtig meget at se på bændlerne. 
Jeg kunne dog mærke små, skarpkantede ting, som jeg tog med i land for at undersøge nærmere. I lup kunne det godt se ud som muslinger, men det var ikke meget imponerende.

12. september 2020

Det var tid for at at tilse hav-nyttehaven. Da jeg hev de første bændler op ad vandet, var der ikke den store forskel i forhold til tidligere, og jeg må indrømme, at jeg var en smule skuffet. Men så fik jeg øje på noget klaselignende på tværrebet i den anden ende, og her var der en stor, flot koloni. Den helt store indre glæde indtraf. Alle dagligdagens små problemer forsvandt, og glæden fyldte det hele – svampejagere og lystfiskere ved, hvad jeg taler om :-).

Men hvorfor er de ikke på bændlerne og kun på tværrebet? Det kunne jeg ikke helt forstå. Måske snoren var i den optimale højde i vandet, måske snoren er et mere egnet medie til muslingeyngel eller er der en anden god forklaring? Nå, men der var i al fald rigeligt til strømperne, og da jeg samtidig havde læst i manualen, at de på et tidspunkt vil løsne sig fra linen, var det om at få planlagt næste trin – at putte i “strømper”.

26. september 2020

Jeg var nervøs for om min muslingekoloni ville forlade linen og at hele projektet ville gå tabt – en skræmmende tanke! Så afsted til sommerhus, og der var heldigvis blevet lovet en nogenlunde vindstille dag. Muslingerne sad på linen, hvor de skulle, og vi fik dem bjærget over i en stor murerbalje, og så var det blot at putte i strømper. Snart var der ikke det sted i båden, hvor der ikke var muslinger, men i strømper kom de – og der var langt mere, end der kunne være i strømperne, som måtte til havs igen.

Og så kunne vi ikke dy os for at frasortere de største (på ca. 3 cm) til aftenens middag – og det er vel næsten overflødigt at nævne, at de smagte helt fantastisk. Der var faktisk så mange muslinger, at vi også kunne tage en god portion med hjem til resten af familien.

Nu er det blot at vente på foråret og håbe, at vinterstormene vil vise nåde over for vores havhave. Og så glæder vi os til at byde familie og venner på de lækre og friskhøstede muslinger i 2021!

Sol, sommer og muslinger 🙂
Dbh Jakob

Del din egen havbonde-beretning
Har du ligesom Jakob gjort dig erfaringer med at dyrke tang, muslinger eller østers, så del din historie med os. Vi vil helt enormt gerne høre fra dig, for der er en god chance for, at din historie kan inspirere andre til at gå i gang – og måske undgå at begå fejl, der kunne være undgået. Vi hører gerne om både succeser og fiaskoer. Send din historie – meget gerne med fotos – til joachim@havhoest.dk.

.