Samarbejde skaber vinterliv

Havhøst samarbejder med en masse forskellige aktører i og omkring Københavns havn om at skabe gode oplevelser for københavnerne på Kalvebod Bølge – lige nu gennem arrangementet”Havnehyldest i vintermørket”, der tager udgangspunkt i, at når vi tænker som naturen, finder vi måske også inspiration til at indgå i positive arbejdsfællesskaber mellem mennesker.

Havhøst har som bekendt holdt til på Kalvebod Bølge i København i mange år, og det er også her, den oprindelige Bølgemark blev etableret i sommeren 2020. Om sommeren er Kalvebod Bølge et yndet tilholdssted for både københavnere og turister, der vil sole ballerne og bade i det efterhånden verdensberømte, københavnske havnebadevand. Men i løbet af efteråret bliver badegæsterne færre, og i december måned er de besøgendes ærinder mere eller mindre begrænset til motionsløb, slentreture og hardcore vinterbadning.

Selvom denne vinter ikke er nogen undtagelse, og kulden og mørket har fordrevet de fleste mennesker fra Kalvebod Bølge, er der masser af liv på Bølgen – man skal blot se godt efter under overfladen. For vinteren er nemlig ikke et uinteressant intermezzo i muslingernes liv, men en afgørende periode, hvor muslingerne trives, er store og velnærede og gør sig klar til at gyde igen til foråret. Vandet er koldt, og muslingernes naturlige fjender er trukket ud på dybere vande. Også sukkertangen, som dyrkes på Bølgemarken, trives i det kolde, klare vand. Sukkertangen bruger vinteren på at optage så meget næring som overhovedet muligt fra sine omgivelser, så den er klar til, at lyset vender tilbage. Der foregår altså en helt naturlig udveksling mellem muslinger, tang, årstid og omgivelser – alt sammen i et mønster, som foregår helt på naturens præmisser. 

I år har Havhøst i samarbejde med Kulturhavn gjort en ekstra særlig indsats for at afspejle denne naturlige udveksling på overfladen. I løbet af december afholder vi sammen tre arrangementer, som vi kalder Havnehyldest i vintermørket. Cykelkokken er inviteret til at servere en dampende varm muslingeret, mens kunstner og lysdesigner Mads Vegas oplyser Bølgemarken, og foreningen Bølgebaderne bidrager med deres viden om vinterbadning. På kajen har vi fået opstillet en sauna, som gæsterne til arrangementerne har mulighed for at anvende – naturligvis efter et dyp i det kolde blå.

Sammen med de andre engagerede aktører og gæster spejler vi den udveksling, der finder sted på underfladen. Vi samarbejder med vinteren og kulden ved at imødekomme den i det kolde vand, og efterfølgende lader vi den brændefyrede sauna varme os selv, vores ven og den person vi lige har mødt. Der er meget inspiration at hente i naturen, i den måde, vi skal samarbejde med hinanden på. Hele muslingens livsgrundlag falder fra hinanden, hvis bare én af betingelserne ændres. På samme måde har alle hver sin rolle at spille i et vellykket fagligt samarbejde, og alle har en naturlig plads at finde i arbejdsfællesskabet. Vores samarbejde med de andre aktører i havnen om arrangementerne er blot ét eksempel på, hvordan naturens mønstre spejler sig i menneskers liv, og hvordan vi ved at tænke mere som naturen kan skabe liv og gode oplevelser på land og i vand.  

Kathrine Strange
Formidler i Havhøst