Vi-har-set-fremtiden-760x307-v2

Vi har set fremtiden

Den byder på dyrkning af regenerative afgrøder i havet

Hvordan ser livet ud langs de danske kyster om 5, 10 eller 15 år? Ligger  havnekajerne mon helt øde hen, fiskekutterne til ophugning og er der lukkede skodder for havnekontoret? Eller er havneområderne fulde af liv; kystfiskere, havhøstere, skolebørn og maritime nyttehave-foreninger, der er samlet om en regenerativ vision for et sundt og levende hav?

Og hvad med livet under havet? Vil udbredelsen af iltsvind og undervandsørkener fortsætte, eller vil vi se vi et hav, der gradvist får det bedre, med flere fisk, sunde havskove og et mylder af liv på havbunden? Vi håber på det sidste, og vi har en plan for, hvordan vi kommer derhen. Her er, hvad du kan gøre, for at fremme en udvikling, der tilgodeser både havnaturen og de spisende mennesker:

Er du politiker i en kystkommune?

Så sæt den maritime regenerative havdyrkning på dagsordenen ved at blive Havhøst-kommune og gå forrest i kampen for levende kyster.

Læs mere her
Har du en virksomhed, der gerne vil støtte en bæredygtig udvikling i havet?

Så bliv makker med Havhøst og vær med til at sikre, at vi fortsat kan arbejde for at fremme en marin fødevareproduktion, der går hånd i hånd med et sundt hav.

Læs mere her
Er du embedsperson eller folketingsmedlem og vil du være med til at bane vejen?

Så læs mere om hvilke muligheder og barrierer der er, for et nyt regenerativt fødevareerhverv i havet.

Læs mere her

I ti år har Havhøst udbredt fænomenet regenerativ havdyrkning. Først blandt frivillige foreninger; 26 steder i landet findes der nu maritime nyttehaver, hvor frivillige sammen gør en indsats for deres lokale fortælling, deres havmiljø og deres madvaner. De dyrker muslinger, østers og tang, for det er afgrøder, der efterlader havmiljøet sundere og stærkere end før og som samler lokalbefolkningen om høstfester og arbejdsdage og knytter flere mennesker tættere til havet. Du kan melde dig ind i en eksisterende maritim nyttehave et sted i Danmark – du kan se dem alle sammen lige her. Findes der ikke en maritim nyttehave nær dig, så kan du overveje at tage initiativ til at starte en ny – tag fat i Bernt fra Havhøst, som er klar med viden, idéer og gode råd.

Derefter blandt skoleklasser. Mere end 5000 elever har besøgt en maritim nyttehave og har oplevet livet som havbonde og lært om alt fra havmiljø og økosystemer til madkultur. De har taget vandprøver, åbnet østers, plukket tang og spist muslingesuppe. Og de oplevet hvordan lokale ildsjæle har taget sagen i egen hånd, for at ændre kurs den kurs vi har sat mod et dødt hav. Arbejder du med undervisning eller formidling? Så tag et kig på Havhøsts undervisningstilbud, der lige nu undervises ti steder i landet – og der er flere på vej.

Undervisning på Bølgemarken i København.
Undervisning på Bølgemarken i København.
Høstdag for medlemmerne i Bælthaven Middelfart.
Høstdag for medlemmerne i Bælthaven Middelfart.

Nu er tiden kommet til erhvervet. For derude langs kysterne er der kræfter og ressourcer hos skånsomme kystfiskere, der lige nu er uforløste som et resultat af faldende fiskebestande. Det er mennesker, der drømmer om fortsat at have et arbejdsliv på havet og som har fartøjer liggende stille i havnene, fordi det ikke kan betale sig at sejle ud. Vi vil hjælpe dem tilbage på havet hvor de kan drive små-skala regenerative havfarme som en supplerende indtægtskilde. Derfor har vi udgivet Håndbog for havhøstere, der er et konkret guide til alt fra dyrkningsgrej, tilladelser og forretningsplaner.

Det er let at miste modet, når medierne flyder over af billeder af gispende fjorde og døende havbunde. Med regenerativ havdyrkning kan vi skabe handlekraft og engagement og vi kan forene fødevareproduktion og naturgenopretning i en og samme regenerative løsning. Vil du med på bølgen?