Forårssæsonen i skoletjenesten er aflyst
Siden 2015 har vi inviteret skoleelever med ind i vores verden for at lære dem om de afgrøder, vi dyrker, og hvilken rolle, de spiller i de store klima- og fødevaredagsordener. Vi elsker at fortælle vores historier og se eleverne tage den til sig, dykke ned i emnerne, smage på sagerne og stille begavede spørgsmål, som vi ikke selv ville have fantasi til at stille. I dette forår er vi af gode grunde nødt til at aflyse skolesæsonen for i stedet at bruge vores tid på at skabe en endnu bedre oplevelse på Bølgemarken til efteråret – og der er en stor nyhed på vej!
Aflysningen betyder ikke, at Havhøsts undervisningsaktiviteter går i stå. Vi tager stilheden til os og bruger tiden på at udvikle vores skoleforløb, så vi til efteråret kan tilbyde endnu bedre formidling til folkeskoler og gymnasier. For emner som bæredygtig fødevareproduktion, et levende havmiljø og cirkulære systemer er mere aktuelle end nogensinde, og det er dem, vi fortsat vil formidle gennem hands-on aktiviteter, undersøgelser og måltider ved havnen.
Den nye Bølgemark er et flydende undervisningsrum
Noget af det, der gør undervisningen i Havhøst til noget særligt er, at eleverne kommer ud af klasselokalet og får vand under neglene, når de selv høster afgrøder og undersøger livet i havnen. Længe har vi haft lyst til at gøre disse elementer mere bærende for vores skoleforløb og derfor har vi nu skabt Bølgemarken 2.0. Det er en kulmination af alle vores erfaringer med at kombinere dyrkning under vand med undervisning og formidling, og når vi slår dørene op til skoletjenesten i efteråret 2020, bliver det en helt ny oplevelse.
Bølgemarken er en dyrkningsplatform, hvor hele klassen kan komme tæt på vandet, og afgrøderne kan hejses op i øjenhøjde, så alle kan se, hvordan en maritim nyttehave ser ud – uden at skulle iføre sig neopren og dykkerbriller eller bevæge sig ned på en hjemmebygget tømmerflåde med fare for at få våde sokker. Her er der fuldt udsyn og adgang til det liv, der omgiver muslingestrømper og tangliner. Mange af de aktiviteter, der knytter sig til vores undervisningsforløb, kan nu foregå på selve Bølgemarken i stedet for på kajen, og det synes vi gør fortællingen endnu mere nærværende.
Book allerede nu undervisning i efteråret
Der bliver sandsynligvis rift om undervisningsforløb på Bølgemarken i efteråret, da skoleklasserne jo ikke har mulighed for at lægge vejen forbi i foråret. Derfor er det vores anbefaling, at du ikke udskyder alt for længe at booke undervisningsforløb i september og oktober måned. Forløbene henvender sig til mellemtrinnet og udskolingen samt gymnasier. Hvis du kommer fra en folkeskole i Københavns Kommune, kan du få et tilskud på 2.000 kr. fra Åben Skole per booking.
Skoleforløbene er stadig bygget op omkring vores tre yndlingsafgrøder blåmuslinger, østers og tang, og de kan tilrettelægges, så de matcher forskellige fag og læringsmål alt efter dine ønsker. Du kan læse mere om de enkelte forløb og booke dem her – og vent som sagt ikke for længe, for selv hvis det bare går, som det plejer, bliver der rift om de forløb, der støttes af Åben Skole.
Vi glæder os helt vildt, til at slå dørene op til en ny og forbedret flydende skoletjeneste, når vi alle er kommet ud på den anden side. Du kan som altid kontakte vores naturvejleder Bodil Sofie Espersen, hvis du vil høre mere om vores undervisningsforløb.
Tre forløb om vores afgrøder
Østerstæmmerne
Med forløbet kommer vi hele vejen rundt om østersen; hvordan den passer ind i fremtidens bæredygtige fødevareforsyning, og hvordan man åbner, tilbereder og spiser den eller tømmer sindet, og slubrer den i sig – helt rå. Emner såsom fødevareproduktion, bæredygtighed, madkultur, måltidsoplevelse, sanselighed, klima, naturressourcer bliver kastet i luften, og eleverne er oftest gode til at gribe dem og starte spændende diskussioner. Mere om Østerstæmmerne…
Muslingefarmen
I foråret gyder de vilde blåmuslinger i Københavns havn og vandet bliver på kort tid fyldt med millioner af muslingelarver. For havbonden er dette den travleste tid på året, da det er nu, han skal fange muslingeyngel til næste års høst og luge ud på sin Bølgemark, så den ikke bliver overbegroet af tang, muslinger, rurer og alle de andre gevækster, der myldrer frem i havnen – og alt dette får eleverne lov til at prøve kræfter med, mens vi diskuterer forskellige fødevarers rolle i fremtidens virkelighed. Vi afslutter altid forløbet med spise lækre muslinger dampede i årstidens grøntsager og økologisk æblemost. Mere om Muslingefarmen…
Tangmarken
Under et besøg på Bølgemarken vil eleverne med egne øjne opleve, hvad tang kan bruges til, når vi tager forskerbrillerne på og lærer at forstå tang som den enestående organisme, den er. 85 % af verdens planteliv findes under vandet. Tang er det nye sort, og kan komme til at spille en stor rolle i fremtiden, når vi eksempelvis skal opfinde nye energikilder og nye måder at producere fødevarer på. Vi undersøger og diskuterer tangens potentiale i forskellige aspekter af klimakrisen. Vi får tang mellem hænderne, når vi hiver tangliner op fra havnens dyb og undersøger algernes egenskaber i vandet såvel som i køkkenet, hvor vi sammen tilbereder og smager på herlighederne. Mere om Tangmarken…