Hjælp os med at redde årets tangproduktion!
Er du flaske- eller fridykker eller måske garnfisker – og mangler du en undskyldning for at tage til vandet i efterårsferien? Den får du her: Havhøst har nemlig brug for din hjælp til at redde den kommende sæsons tangproduktion.
Produktionen af tangliner i Danmark er slået fejl i år, så for ikke at sætte udviklingen et helt år tilbage, har vi sat os for selv at forsøge at lave linerne i år. Til det formål har vi fået lov at låne et nedlukket tangklækkeri på Agersø, og her vil vi forsøge at få fertil sukkertang til at sætte sporer på liner, der efterfølgende kan sættes ud i maritime nyttehaver i hele landet.
Vi har brug for sukkertang
Processen starter med vildt høstet fertil sukkertang, og det er her, vi har brug for hjælp. Sukkertang er en stor brunalge, der typisk vokser på 4 meters dybde og nedefter. På denne tid af året vil nogle af sukkertangsplanterne have mørke områder i løvet. Det er de planter, vi er ude efter! De mørke områder er nemlig dér, hvor planterne sætter sporer fra.
Har du mulighed for at hjælpe os og resten af den spirende danske tangbranche med at indsamle fertile sukkertangsplanter, så vi kan komme i gang med at producere bæredygtig, lækker sukkertang helt selv, så kan du aflevere fertile planter torsdag 15. oktober og fredag 16. oktober mellem kl. 17 og 19 i enten København eller Korsør.
København: Kalvebod Bølge (havnefronten ved Hotel Marriott). Kontakt Frederikke Arp fra Havhøst for at aftale nærmere omkring aflevering af den fertile sukkertang i København: frederikke@havhoest.dk eller 4263 7038.
Korsør: Baadehavnsvej 9, Fiskerihavnen, 4220 Korsør. Kontakt David Lange fra Kystfisker Kompagniet for at aftale nærmere omkring aflevering af den fertile sukkertang i Korsør: david@kystfiskerkompagniet.dk eller 2683 0179.
Sådan behandler du sukkertangen
Du plukker sukkertangen ved at klippe eller skære bladet ovre 5-10 cm over stilken – så kan planten nemlig vokse videre. Men det er ret vigtigt, at du opbevarer sukkertangen rigtigt, når du har plukket den. Det bedste er, at lade den ligge i havet i en form for pose med huller, hvor der kan trænge havvand ind til planten. Alternativt kan du opbevare de plukkede fertile tangplanter i et akvarie fyldt med havvand med en akvariepumpe tilsluttet indtil du skal aflevere dem . Du kan transportere den levende sukkertang i en pose med et vådt viskestykke eller lignende hen over, så den ikke tørrer ud.
Sådan sikrer du dig, at det er sukkertang, du har fat i – og at den er fertil
Sukkertang har form som lange blade, der vokser på en stilk, som sidder fast på en sten eller lignende nede på havbunden. Hver plante består af ét, langt blad, der kan blive flere meter langt, men mange steder er i omegnen af 50-100 cm. Det fertile sukkertang har klart afgrænsede, mørke områder – det er kun dem, vi er interesserede i. Du kan læse en mere indgående beskrivelse af sukkertang hos vores gode venner fra Dansk Tang: https://www.dansktang.dk/tangtyper/sukkertang/