Årets tanghøst i Ebeltoft er i hus
Havhaven Ebeltoft Vig har i år haft stor succes med at dyrke sukkertang på line. Op til halvanden meter lange blade, rene, fine og lækre. Calle Petersen er ansvarlig for havhavens daglige drift, og sender her et postkort fra foreningens høst af sukkertang i år.
Så fik vi høstet vores sukkertang fra Havhaven Ebeltoft Vig. Et fantastisk resultat, efter vi først i november 2018 fik podede tangliner fra DTU.
De tynde, podede liner snoede vi omkring 12 mm og 2,5 m tovliner, som så blev hængt ud på en hovedline i vores havhave. Ved jævnlige tilsyn hen over vinteren kunne vi se tilvækst, der dog i begyndelsen kun var i det små. Fra januar og fremefter kunne vi så se en betydelig vækst.
I 2019 fik vi først høstet i juni måned, hvilket betød, at der var betydeligt påslag af svampevækst, hvilket jo ikke var ønskeligt. Vi besluttede derfor i år at høste senest i maj, hvilket viste sig at være optimalt. Ingen påslag, ingen fedtemøj, men fin og indbydende tang.
Tangbladene var op til 1,5 m lange og 10-15 cm brede. På hver dropline var der sukkertang med en biomasse på ca. 4,5 kg, hvilket er rigtig flot.
Sidste år havde vi ladet en enkelt line hænge, efter at vi havde klippet tangen således, at der var ca. 10 cm tilbage på droplinen. Denne line var også fin med næsten samme vækst og biomasse som de øvrige. Derfor har vi også i år ladet to liner hænge med ca. 10 cm afklippet tang.
Vi var fire gutter, der høstede tangen, og ved hjemkomst var flere mødt op for at afhente tang og få gode råd om behandling af den fine sukkertang.
Det er vigtigt, at tangen IKKE skylles i ferskvand og at den tørres godt i sol og vind, så den er knastør. Man kan evt. eftertørre i ovn. Derefter kan man gemme den i lukkede poser, så den ikke suger fugt mv.
Man kan lave snaks ved at riste tangen i ovnen efter først at have hældt lidt olie over. Fantastisk velsmagende og sunde snaks.
Man kan ligeledes pulverisere det i en blender, og så have det stående på frokostbordet. Hvis man tager en lille teskefuld af dette tang på sin pålægsmad (man kan ikke smage det) så har man fået alle mineraler, vitaminer mv. man har i det daglige behov (D-vitamin skal man dog have fra solen).
Blander man den pulveriserede tang med andre tørrede urter fra haven og tilsætter salt, får man en fantastisk kryddersalt til sin pålægsmad mv.
På Havhavens hjemmeside vil der blive lagt opskrifter ind.
/ Calle