havhoest-outline

Om Havhøst

Havhøst er en sammenslutning af maritime nyttehaver, NGO’er, skoler, virksomheder og ganske almindelige mennesker, der deler en kærlighed til det store blå, mad fra havet og bæredygtig udvikling.

Havhøst lagde fra kaj med i efteråret 2011 som ”Maritime nyttehaver” og en idé om at bruge vores bynære blå arealer til at dyrke spiselige afgrøder – en slags hav-udgave af urban farming. Formålet var ikke mindst at bringe fødevareproduktion tættere på de spisende mennesker i byen, og få flere mennesker til at værdsætte de verdensklasse-skaldyr, som kommer fra Danmark, men som vi ikke kan finde ud af at spise. Siden er der løbet rigtig meget vand i åen, og Havhøst er blevet spydspids for udvikling af en ny tilgang til vores have baseret på regenerative principper.

Havhøst har kontor i Kødbyen i København på adressen:

Den selvejende institution Havhøst
c/o Fish Tank
Ingerslevsgade 44
DK-1705 København V

Vores event-, formidlings- og undervisningsfaciliteter ligger på Kalvebod Bølge ud for Hotel Marriott (lige syd for Langebro på city-siden af havnen).

Om-havhøst-1

Sekretariat

MG_1841-2-768x1152

Anne Stald Møllmann

Sekretariatsleder
havhøst_sekretariat_joachim_hjerl

Joachim Hjerl

Stifter
havhøst_sekretariat_bodil_sofie_espersen

Bodil Sofie Espersen

Formidlingschef
bernt-portraet-kvadrat

Bernt Kjær Sørensen

Netværkskoordinator for maritime nyttehaver
MG_1791-kvadratisk-e1665399975723

Jannie Vestergaard

MG_1776-kvadratisk-e1665399986443

Kathrine Strange

Underviser, formidler og projektmedarbejder
MG_1752-kvadratisk-e1665400000872

Line Bøttern

Underviser og formidler
MG_1641-kvadratisk-e1665400011654

Nina Jørgensen

Regnskabsansvarlig
mia-jacobsen (1)

Mia Maja Hjorth Jacobsen

Kommunikationsmedarbejder
jonathan-khan (1)

Jonathan Khan

Underviser og formidler
Front-billede

Ida Larsen

Praktikant

Bestyrelse

Jesper-Redecker-Hansen_1-kvadrat-e1684762038541

Jesper Redecker Hansen

Bæredygtighedschef i Nordward
havhøst_bestyrelse_laura_storm

Laura Storm

CEO i Regenerators
20240820_1511

Marc Malmbak Stounberg

Advokat og medstifter af Kontra Advokater
Mette-Aagaard-e1708957916809

Mette Aagaard (forperson)

Ekspert i medledelse
Per-andersen-kvadrat

Per Andersen

Sektionsleder på Aarhus Universitet, Institut for ECOscience
Poul-Rasmussen-2-e1708957740981

Poul Rasmussen

Formand i Kerteminde Maritime Haver
Rasmus-Willig-e1708958044329

Rasmus Willig

Forstander på Suhrs Højskole og Stifter af Andelsgårde

Milepæle i Havhøsts historie

2011

Ebeltoft Vig på Syddjurs ser dagens lys som landets første foreningsbaserede fællesskab med dyrkning af muslinger og tang. De første forsøg med dyrkning af østers i Københavns havn.

2012

Madkommunikationsbureauet Konvers lancerer sammen med Foreningen Danmarks Fiskehandlere visionen Harbour Farm og søger (forgæves) midler fra GUDP til at etablere østersdyrkning i Københavns havn.

2013

Foreningen Maritime Nyttehaver etableres i København i forbindelse med arrangementet Havnens Høstfest på Islands Brygge.

2014

Maritime Nyttehaver etablerer med støtte fra Grønne Ildsjæle en formidlings- og undervisningsplatform i Københavns havn og opstarter undervisning af københavnske folkeskoler.

2015

Kerteminde Maritime Haver og 4 fjordhaver i Limfjorden etableres: Løgstør, Nykøbing, Aalborg og Lemvig. Med støtte fra Sharing Copenhagen (Københavns Kommune) begynder foreningen Maritime Nyttehaver at tilbyde undervisningsforløb til københavnske folkeskoler.

2016

Opstart af formidlingsaktiviteter på Ungdomsøen (Middelgrundsfortet). Etablering af formidlingsplatform og undervisningsaktiviteter i Hundested (støttet af lokale LAG-midler).

2018

Vejle Fjordhave etableres og foreningen Maritime Nyttehaver i København tager navneforandring til Havhøst, der med et revideret sæt vedtægter tager sigte på at samle feltet af maritime nyttehaver og inspirere til etablering af endnu flere.

2019

Med støtte fra bl.a. Velux Fonden, Friluftsrådet og Spar Nord Fonden starter Havhøst et 3-årigt projekt, der sætter fart på udviklingen – og blandt andet resulterer i udviklingen af den nye Bølgemark, der kommer i vandet i København, Svendborg, Kerteminde og Ebeltoft.

2020

Etablering af den første maritime nyttehave i Sverige (Göteborg). Første netværksmøde med deltagelse af maritime nyttehaver fra rundt i landet. Opstart af projektet ”Ild & vand” (støttet af bl.a. 15. Juni Fonden og Aage V. Jensens Naturfond og Spar Nord Fonden), der understøtter formidlingsaktiviteter i maritime nyttehaver i hele landet.

2021

Med støtte fra Nordisk Ministerråd opstart af projektet ”Havhøst i Norden” med deltagelse af partnere fra Norge og Sverige. Lancering af Havhøsts nationale undervisningsprogram ”Haven i havet”.

2022

Begrebet ”maritim nyttehave” bliver optaget i det danske sprog. Med støtte fra GUDP opstarter Havhøst projektet ”Kystfiskere og havbønder”, der sammen med FSK-PO afdækker mulighederne for at etablere regenerativ havdyrkning i samarbejde med kystfiskere. Desuden opstart af projektet ”Lokale helte”, der med støtte fra Spar Nord Fonden og Friluftsrådet skruer op for aktiviteterne i de maritime nyttehaver. En fortsættelse af ”Havhøst i Norden” får en bevilling fra Nordisk Ministerråd til at styrke samarbejdet med organisationer i Finland og Sverige.

2023

Begrebet ”maritim nyttehave” bliver optaget i det danske sprog. Med støtte fra GUDP opstarter Havhøst projektet ”Kystfiskere og havbønder”, der sammen med FSK-PO afdækker mulighederne for at etablere regenerativ havdyrkning i samarbejde med kystfiskere. Desuden opstart af projektet ”Lokale helte”, der med støtte fra Spar Nord Fonden og Friluftsrådet skruer op for aktiviteterne i de maritime nyttehaver. En fortsættelse af ”Havhøst i Norden” får en bevilling fra Nordisk Ministerråd til at styrke samarbejdet med organisationer i Finland og Sverige.

2024

Projekt Haven i havet får en bevilling fra Novo Nordisk Fonden til at udvide til 20 undervisningsinstitutioner i hele landet samt gymnasier og kokkeskoler. Havhøst deltager i DTU-projektet ”Nye tangarter” og i Aarhus Universitets projekt ”Dansk Algecenter”. Lancering af den internationale webplatform coolbluefuture.org.

Om-Havhøst-3